Jak získávat vitamín D i v zimě?
Přestože nejvíce vitamínu D získáváme z přímého slunečního záření, v zimě je toho slunce vidět mnohem méně a také naše kůže ho vstřebává mnohem hůře. Proto je důležité hledat zdroje vitamínu D také v potravě.
Přináším vám několik receptů, které vám pomohou zlepšit příjem tohoto důležitého vitamínu.
Během zimních měsíců je pro naše tělo zvlášť důležité přijímat dostatek vitamínu D. Tento vitamín je nutný pro správné fungování našeho imunitního systému, pro zdraví kostí a svalů a také pro naši psychiku!
Chcete mít jistotu, že máte dostatek vitamínu D po celý rok?
Jak poznáte, že vám chybí vitamín D?
Trpíte depresemi či únavou? Možná máte nedostatek vitamínu D.
S nedostatkem vitamínu D mohou souviset i další problémy. Koukněte na krátký článek 14 příznaků, že máte nedostatek vitamínu D zde.
Vitamín D a recepty
1. Losos s citrusovou omáčkou
Losos je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D, který můžeme najít v potravinách. V tomto receptu najdete také citrusové ovoce, které je během zimy dostupné a obsahuje vitamín C, který podporuje vstřebávání vitamínu D.
Ingredience:
– 4 porce lososa
– šťáva a kůra z jednoho citronu
– šťáva a kůra z jedné pomeranče
– 2 lžíce medu
– sůl, pepř
Postup:
Losos nakrájíme na porce, osolíme a opepříme. Na pánvi ho opečeme z obou stran. Pro omáčku smícháme šťávu a kůru z citronu a pomeranče a med. Losos podáváme s omáčkou a zeleninovou přílohou.
2. Vajíčkový salát s tuňákem
Vajíčka a tuňák jsou další skvělé zdroje vitamínu D. Spolu s dalšími ingrediencemi vytvoří chutný a vydatný salát.
Ingredience:
– 4 vařená vejce
– 1 plechovka tuňáka v oleji
– 1 cibule
– 4 lžíce majonézy
– sůl, pepř
Postup:
Vejce nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno. Tuňáka necháme okapat a rozdrtíme vidličkou. Vše smícháme s majonézou a dochutíme solí a pepřem.
3. Hříbková polévka
Houby, zejména hříbky, jsou také dobrým zdrojem vitamínu D. Tato polévka vás zahřeje a zasytí.
Ingredience:
– 500 g hříbků
– 1 cibule
– 2 lžíce másla
– 1 lžíce hladké mouky
– 1 lžíce smetany
– sůl, pepř, petrželka
Postup:
Hříbky očistíme, nakrájíme na plátky a osmahneme na másle. Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme mouku, krátce zasmažíme a zalejeme vodou. Polévku vaříme cca 20 minut, pak přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a petrželkou.
Doufám, že vám tyto recepty budou chutnat a pomohou vám zdravě a chutně prožít zimní měsíce.
Chraňte svá střeva a stáhněte si Svatý Grál zdraví zdarma
Počet přečtení 748